Thursday, March 3, 2016



Receptai
Galėtų kas nors išleisti receptų knygą kūdikiams. Iš tikrųjų, tai būtų super paprasti receptai, su super paprastais ingredientais ir jokia prieskonių firma negalėtų paremti jūsų knygos leidimo grin emoticon
Nuo ko pradėti, jeigu noriu gaminti kūdikiui (vaikui iki 1m.) pati?
Pirmiausia - jiems nereikalingi jokie prieskoniai ir pagardai. Visiškai jokie! Labai paprasta. Jeigu be galo norisi, galima kokių krapų nuo vasaros užšaldytų įdėti į tyrelę, tik mažesniam leliukui reikia juos gerai "sublenderiuoti", kad niekur neužstrigtų pakeliui į skrandį, bet ir tai labiau mamos nervams, kad vaikui neskanu nuraminti nei jam pačiam reikia, nes patikėkit - jam tikrai arba viskas skanu, arba viskas neskanu.
Jeigu nežinote iš ko gaminti, kiek ko pridėti, kokią košę, daržoves rinktis, kada įvesti vaisius, uogas, žuvį, mėsą ir pan. - ne bėda. Nueinate į parduotuvę ir pasiskaitote vaikiškų tyrelių sudėtį, ant kiekvienos iš jų parašytas amžius mėnesiais - pvz uogos - nuo 8 mėn., žuvis - nuo 9 mėn., mėsa nuo 6 mėn. (taip pat pažiūrėkit kokia mėsa - niekur kiaulienos nėra). Taigi, super paprasta, kažkas už mus jau atliko darbą ir nustatė, kada kokį maistą kūdikis jau toleruoja. Taip pat niekur kūdikių skyriuje nerasite manų košės, bus visos, kokių tik norite, bet ne manų! Jeigu, kas nors mane apšvies, kodėl mamos renkasi manų košę, būsiu labai dėkinga, nes logiško atsakymo šiam pasirinkimui nerandu.
Gaminti kūdikiui namuose gerai dėl to, kad mamos siekdamos sutaupyti laiko, ima taisyklingai ir sveikai maitinti savo šeimą. Paprastas pvz. - sumeti į garų puodą kalakutieną, morkas, brokolius (ar kokias cukinijas, kalafiorus, moliūgus ir pan.), bulves, svogūną. Kai viskas išverda - sublenderiuoji, kiek reikia (vienam kartui arba keliems ir įdedi į šaldytuvą), o kas lieka sumeti į gilią keptuvę, įdedi druskos, prieskonių, žolelių kokių ir valio - per 30 min. turi maistą ir kūdikiui, ir visai šeimai. Truputį didesniam kūdikiui superinė išeitis - sriuba. Gali būti trinta, gali būti paprasta. Bet ką į ją sumeti (gerai, kad ir kokia mėsa būtų - pvz. vištiena) ir turi 2 patiekalus - sumaitini sriubą prieš pietų miegą, o nubudus sveikai be prieskonių sriuboje išvirtą vištieną. Atskirti sriubą irgi galima - išverdi viską be prieskonių, atpili kiek reikia ir įdedi kokius nori prieskonius.
Gaminant vaisines tyreles, gėrimus - verdi pvz obuolių kompotą (aišku, kad be jokio papildomų cukraus) - skystis puikiai tinka vaikui atsigerti, o iš virtų obuolių galima pagaminti superinę tyrelę užkandžiui. Taip pat ir aviečių ar juodųjų serbentų kompotas (tik reikės nuo kauliukų minkštimą pertrinti per sietelį, o patį kompotą nukošti, kad nepatektų kauliukų ir kūdikis jų neįkvėptų, be to ir žindukas arba gertuvė užsikemša).
Taigi, neatrodo taip baisu, kaip atrodo iš pradžių, dabar "blenderis" yra geriausias mano draugas.
Pirktinės tyrelės geros tuo, kad būna praturtintos vitaminu C, kuris reikalingas geležiai įsisavinti, o geležies daugiausia yra jautienoje ir triušienoje.Reikia atsiminti, kad geležies įsisavinimą slopina pienas, todėl mėsos užsigerti mišinuku ar mamos pienu nereikėtų.Pradėti reiktų nuo patiekalų su 1 produktų ir palaipsniui įvedinėti kitus produktus, kad atsektume, kuriam produktui alergija ar kurio kūdikis netoleruoja. Nereikia bijoti, kad produktuose yra riebalai ir cholesterolis, kūdikiui jie būtini, nes cholesterolis yra pagrindinė ląstelių membranos sudedamoji dalis.
Sultis geriausia duoti iš puoduko ir atskiesti. Taip apsaugosime dantukus nuo karieso ir inkstus nuo akmenukų. Sulčių negalima duoti gerti prieš miegą (geriau mišinuką ar mamos pieną) ir neduoti jų siurbti nuolat, galima pvz. užsigerti pietus.
Kad nereikėtų visko įsiminti ir žinias būtų lengviau struktūrizuoti, man labai patinka ši lentelė.

No comments:

Post a Comment