Wednesday, March 2, 2016

Apie primaitinimą iki 1 m. amžiaus
Iki 4-6 mėn. auginti sveiką naujagimį yra be galo paprasta - duodi žįsti krūtį (iš bėdos maitini mišinuku iš buteliuko) ir valio - saugu, patogu, pigu, praktiška ir t.t. Artėjant 4-tam mėnesiui mamas apima panika - ką reikės daryti toliau??? Nuo ko pradėti, kada duoti, kaip dažnai duoti, kaip išmokyti valgyti ir pan. Bet ir toliau viskas yra gana paprasta.
Pirmiausia, yra taip vadinami potencialiai riziką alergijoms išsivystyti turintys vaikai (kurių tėvai arba broliai, seserys turi alergiją), anksčiau jiems buvo patariama vengti stipriai alergizuojančių produktų (karvės pieno, kiaušinių, visokių riešutų, žuvies) iki tam tikro amžiaus. Kadangi didelės naudos iš to nepastebėta, tai patariama 4-6 mėn.amžiuje įvertinti jų brandumą kietam maistui valgyti, supažindinti su košėmis, vaisiais, daržovėmis ir tada po vieną įvesti "pavojinguosius" produktus, geriausia būnant namuose ir turint priešalerginių vaistų po ranka. 
Kaip įvertinti, kad vaikas pasiruošęs primaitinimui (angl. complementary foods)? Pasaulio sveikatos organizacija (PSO arba angl. WHO) rekomenduoja kūdikį maitinti vien tik motinos pienu iki 6 mėn. amžiaus. Didžiausią nerimą ties primaitinimo amžiumi turi geležies stoka, nes geležies su motinos pienu kūdikiai beveik negauna ir naudoja atsargas, sukauptas paskutiniais nėštumo mėnesiais (todėl čia nekalbėsime apie neišnešiotų kūdikių mitybą). Taigi ištyrus vien tik motinos pieną gaunančius 6 mėn. kūdikius ir nuo 4 mėn. primaitinamus kūdikius, gauti rezultatai, kad jų hemoglobino, raudonųjų kraujo kūnelių kiekis nesiskiria. Rasta, kad vien motinos pienu maitnamų kūdikių kraujyje yra mažesnės geležies atsargos, bet ne tiek mažos, kad sukeltų mažakraujystę. Todėl 6 men. yra optimalus amžius primaitinimui (plius dar ir maistui sutaupyti išeina :))). Iki 4 mėn. amžiaus kūdikis turėtų padvigubinti savo gimimo svorį, o 6 mėn. kūdikis jau visai neblogai subrendęs žmogus. Jam jau pieno nepakanka, kad galėtų patenkinti energijos, vitaminų ir mineralinių medžiagų poreikį. Iki 4 mėn. kūdikių imuninė sistema yra nepakankamai subrendusi, todėl įvedus jiems anksti maisto produktus, ji susipainioja ir ima prieš save gaminti antikūnus - atsiranda alergijos.
Taigi, atsikėlėme ryte ir nusprendėme, kad reikia vaiką primaitinti, ką reikia įvertinti:
- sėdi tvirtai, nesimataruoja į kairę, dešinę (moka gulėdamas ant pilvuko padaryti atsispaudimą ištiesomis per alkūnes rankomis).
- moka maistą ryti į tą pusę, į kurią reikia (gerklės, o ne mamos link), nebando aktyviai išstūminėti šaukštelio liežuviu iš burnos, tarsi bandydamas pasakyti - mama, dar palauk su savo kulinariniais sugebėjimais.
- kiša viską į burną, pradedant savo rankomis, baigiant mamos pirštais.
- aktyviai rodo, kad nori jūsų maisto, "naglai' atiminėja, žiūri į burną, kai valgai, tik ką nugvelbęs iškart kiša suvalgyti.
Čia išvardinti patys pirminiai įgūdžiai, vėliau valgyti kramtomą maistą ir valgyti, laikant pirštukais reikia papildomų įgūdžių (apie juos vėliau).
Labai ankstyvas (iki 4 mėn.) kūdikio primaitinimas (ypač visokiomis manų košėmis pro buteliuką) yra ne juokas, o rimta žala vaikui - 1 tipo diabeto išsivystymo rizika, nutikimo rizika, inkstų perkrova, galų gale paspringimas.
Kai esame pasiruošę maistui, reikia ir kūdikiškos receptų knygos. Apie tai ir bus mano kitas post'as.

No comments:

Post a Comment