Thursday, February 11, 2016

Skiepai (2)
Šiandien apie vakcinas, jų atsiradimo istoriją, sudėtį ir gamybą, kaip jos sukelia imunitetą. Žinau, kad skaitant iš karto kils įvairių minčių - vieni linksės galvomis, kurie už vakcinas, kiti kurie prieš kraipys galvas ir kurs mintyse argumentus diskusijai. Apie tokius argumentus kaip - ten gi chemikalai, jie trokšta pinigų, būna visokių šalutinių reakcijų ir pan. Atsakau - chemikalai yra visur, mes patys sudaryti iš cheminių elementų (galime juos chemikalais pavadinti), pinigų jeigu kas netrokšta, tai bent jau nori turėti, kad galėtų apsirengti, pavalgyti, išvažiuoti pailsėti ir galiausiai - taip, yra šalutinių reakcijų, niekas to neneigia. Tačiau viskam šitam bus atskiros mano tekstų apie skiepus dalys. Pradžioje tik teorija, kad galėtume vėliau susikalbėti. Mano tikslas - suteikti bazines žinias, kurias vėliau galima būtų panaudoti asmeniniams apmąstymams ir diskusijoms.
Istorija
Seniai seniai šeliojo tokia liga, vadinama raupais (kurios dabar nebėra, kuri nusinešė apie 400 mln. gyvybių, o nenumirusius subjaurojo). Ir savaime aišku, kad visais laikais normalūs žmonės sirgti nenorėjo, todėl aprašymai, kaip apsisaugoti nuo raupų, randami dar 10 amžiaus senumo raštuose. Jie darydavo tokį įdomų dalyką - skystį iš sergančiojo raupais pūslelių įtrindavo sveikam žmogui kiek pradrąskę odą ir šis nesusirgdavo. Tose pūselėse būdavo nuo kovos su imunitetu likusių virusų, kurie padirgindavo imunitetą, sukeldami antikūnų gamybą, bet būdavo per silpni ligai sukelti. Kitų infekcinių ligų atveju pvz. sveiki vaikai buvo guldomi į patalus, kuriuose gulėjo sergantis vaikais. Visa tai vadinama prevencija - būdais nuo ligos apsisaugoti, kada nors jai skirsiu straipsnelį, nes prevencija tai ne tik vakcina infekcinių ligų atveju, bet ir pvz. sportas, riebaus maisto, drusko ribojimas siekiant apsisaugoti nuo širdies ligų. Taigi 18 amžiuje gimė toks Edward Jenner, kuris pastebėjo, kad melžėjos labai gražios, lygiais, duobių neišvagotais veidais ir ėmė jas paslapčia stebėti. Ir pastebėjo, kad jos nuo karvių užsikrečia raupais, kurie joms ligos nesukelia, o tik ant rankų atsiranda pavienių pūslelių. Tada jis su viena melžėja susipažino, paprašė pradraskyti jos pūslelę ant rankos ir skystį iš tos pūslelės suleido berniukui, po kurio laiko visaip bandė berniuką užkrėsti raupais, bet šis nesusirgo (tokie bandymai tais laikais buvo įmanomi, nes bioetikos komisijos dar nebuvo). Po to toks Louis Pasteur ėmė aktyviai bandyti kurti vakcina ir davė joms būtent tokį pavadinimą taip įamžindamas Jenner'io meilę melžėjoms (lot. vacca - karvė). Na ir būtų toliau mokslininkai sėkmingai vakcinų pagalba išnaikinę dar ir poliomielitą, ir tymus, jeigu ne.... O kas jeigu ne, bus kitose dalyse, nes šiandien apie teoriją smile emoticon.
Va taip visi apsidžiaugė, kad pagaliau nuo visų infekcinių ligų paskiepysime ir niekas infekcinėmis ligomis nebesirgs, bet kaip ir minėjome pirmoje dalyje apie skiepus, makro ir mikroorganizmai yra labai individualūs ir turi daug daug savybių, todėl kas tinka kuriant vakcinai prieš vieną mikroorganizmą, jau nebetinka prieš kitą. 
Vakcinos
Reikia atskirti dar du dalykus - pasyvų ir aktyvų imunitetą. Visas paaiškinimas slypi pačioje sąvokoje. Pasyvus imunitetas - tai jeigu pastebėtas, kad koks nors mažas bejėgis žmogelis, kuris pats nesukovos su infekcija, ja užsikrėtė, jam suleidžiama jau gatavų antikūnų ir šie iškart puola kovoti su liga, tie antikūnai mūšio lauke numiršta ir organizmas ligos neatsimena (kas be ko ne nuo visų infekcinių ligų yra pagaminti tokie magiški vaistai). Aktyvus imunitetas reiškia, kad norėdamas apsisaugoti nuo ligos, organizmas toje apsaugoje turi aktyviai sudalyvauti - pats susikurti ilgalaikį imunitetą, atmintį apie ligą, tai įmanoma persirgus arba pasiskiepijus.
Dabar pabandykime sukurti vakciną. Pirmiausia mums reikalingas ligos sukėlėjas - priklausomai nuo mikroorganizmo tam tinka jo baltymai arba DNR (genetinė informacija). Bakterijas galime išauginti įvairiose maisto medžiagų ir palankių joms skirtingų sąlygų tarpėse, o virusui užauginti būtinai reikalinga ląstelė, kitaip jis numirs. Vakcinos esmė - sujudinti imunitetą, kad imtų gaminti specifinius antikūnus (apsaugą), bet nesukeltų specifinės ligos. Todėl, vėlgi priklausomai nuo mikroorganizmo, reikia surasti tą tinkamą antigeną (ligą sukeliantį arba imunitetą sužadinantį veiksnį). Todėl vakcinos turi skirtingus tipus, bet skiepijant vaiką pagal kalendorių, tai neturi esminės reikšmės. Jeigu bus be galo įdomu, tai galėsiu atskirai visus vakcinos tipus aprašyti, tai užims nemažai teksto, siekiant aiškiai aprašyti.Kai kurie mikroorganizmai negali būti naudojami gryni, nes jų reikia tiek daug, kad toks kiekis jau sukels ligą, todėl jų kiekis sumažinamas, bet pridedama adjuvantų - medžiagų, kurios padeda imunitetui nubusti net esant mažesnėms antigeno dozėms. Kitais atvejais puikiai padeda mikroorganizmo nužudymas tam tikrais "chemikalais" (pvz. formaldehidu). Kadangi vakcinoje būna baltymų, tai reikia, kad ji nesugestų ir mus pasiektų veiksminga, jos apsaugai naudojami konservantai (ne ka pavojingesni nei dešroje). Tokia teoriškai pagaminta vakcina testuojama, prieš oatekdama į rinką ji turi praeiti laboratorinių tyrimų ir tyrimų su gyvūnais stadiją, vėliau 3 klinikinio tyrimo fazes, po kurių gausite licenciją vakcinai išleisti, tačiau tuo tyrimai su ja nesibaigs, toliau tiriamas efektyvumas, saugumas, atokūs rezultatai po 1 ar net 50 metų. Kaip ir išplėstame vaisto, taip ir vakcinos informaciniame lapelyje pateikiama informacija apie rezultatus, gautus vienos ar kitos vakcinos atėjimo į rinką fazės metu. Taigi praėję 'kryžiaus kelius", po kokių 15-20 metų galėsite į rinką išleisti savo vakciną. Neišsiplėsiu atskirai apie gripo vakcinos kūrimą ir patvirtinimą, nes ji beveik naujai gaminama kasmet - jos gamyba primena torto ruošimą, nusipirkus šaldytą tešlą - pagrindas yra, pačiam reikia tik greit kokius nori ingredientus sudėti ir tikrai žinai, kokias uogas benaudotum, kad išeis skaniai. Norint smulkiau suvokti visus punktus reikia biomedicininio išsilavinimo - todėl mokslininkai ieško būdų kaip skaniai sumaitinti vaikams veiksmingą vakciną, pvz. valgant bananą, kaip sudėti kuo daugiau ligų į vieną vakciną, kad mažiau reikėtų durti, kaip padaryti ilgalaikį imunitetą nuo 1 dozės, kad rečiau reikėtų lankytis pas gydytoją.
https://www.e-tar.lt/…/leg…/a132e1d0136111e58569be21ff080a8c va čia galima įsakymą naujausios vaikų skiepijimo pasiskaityti smile emoticon
Paveikslėlyje 10 amžiaus kinietis skiepijasi.

No comments:

Post a Comment